Verbouwing

Renovatie Galvanischool

Nieuw kunstwerk
Kunstenaar Sarah Carlier is door de Galvani kunstcommissie geselecteerd om een nieuw werk te maken in ons nieuwe-oude gebouw. Sarah gaat hiervoor samenwerken met kinderen van de Galvanischool. Het selectieproces voor het nieuwe kunstwerk werd georganiseerd en begeleid door Stroom Den Haag.

Kunstcommissie
De gemeente Den Haag stelt bij iedere nieuwbouw van een school een percentage van de bouwsom beschikbaar voor een kunstopdracht. Er is dus ook een budget beschikbaar voor een nieuw kunstwerk op de Galvanischool.

Sinds vorig schooljaar is de speciaal opgerichte Galvani kunstcommissie bezig met het opstellen van de criteria voor een dergelijke opdracht en het selecteren van de kunstenaar. De commissie werd hierbij geadviseerd en begeleid door Leon Perlot van Stroom Den Haag.

Goed op dreef
De kunstcommissie is al goed op dreef. Met Leon hebben we onder andere gesproken over de waarden van de Galvani, wie wij zijn als school. Op basis van deze gesprekken heeft Stroom een aantal Haagse kunstenaars geselecteerd. De commissie heeft vervolgens gekozen voor kunstenaar Sarah Carlier op basis van vier vragen: “Wordt het kunstwerk mogelijk inhoudelijk interessant voor kinderen?”, “Is er kans op een interessant traject met kinderen?”, “Is er kans op een kunstwerk dat ook anderen aanspreekt?” en ” Wordt het werk locatie specifiek?”. Carlier kwam daarbij met haar speelse en vaak participatieve werk als favoriet uit de bus.

Kennismaking met Sarah
Inmiddels hebben we kennisgemaakt met Sarah en onze criteria met haar besproken. Samen zijn we naar de nieuwe-oude Galvanischool gegaan om te kijken naar mogelijke plekken voor het uiteindelijke kunstwerk.
Sarah is nu druk bezig met haar vooronderzoek en gaat binnenkort leerlingen van de Galvani betrekken bij het project.

Tentoonstelling
Op vrijdag 2 oktober 2023 om 16:00 opent de tentoonstelling “Speelruimte” bij Stroom Den Haag, Hogewal 1. 
In deze tentoonstelling is het begin van het proces van Sarah voor de Galvani te zien. Ook zijn er een aantal andere door Stroom begeleide kunstprojecten op scholen te zien.

Benieuwd geworden? Kom dan samen met je kind(eren) naar de opening. Je kunt de kunstenaar dan ook zelf ontmoeten. 

Namens de kunstcommissie,
Leon Perlot, coördinator kunst op scholen, Stroom Den Haag
Kevin Zwinkels, docent 
Marjan ten Hoopen, docent 
Maud van Donkersgoed, docent (inmiddels opgevolgd door Marjan)
Monica van Schie, docent
Sophie Stoutjesdijk, docent
Johan Nieuwenhuize, ouder 
Emilie Wijnands, nso@galvani en ouder

Meer over het werk van Sarah Carlier: http://www.sarahcarlier.nl/

Meer over de tentoonstelling bij Stroom Den Haag: https://www.stroom.nl/activiteiten/tentoonstelling.php?t_id=8258787

Foto’s van de verbouwing
Hieronder nog wat sferische beelden van de verbouwing. In beeld gebracht door Johan Nieuwenhuize ©2023.